Ervaringen

Dingen die je wel weet ook echt gaan voelen

Na maanden van vage klachten, niet lekker in mijn vel zitten, hoofdpijn en slecht slapen meldde ik mij bij mijn huisarts. Ik hoopte dat hij snel een medische oorzaak kon vinden voor mijn klachten.

Lees verder

Inzicht in waar mijn grenzen liggen

Een burn-out, opgebrand zijn, oftewel ik kon mijn werk niet meer aan. Mijn lichaam gaf steeds meer signalen af en de emoties werden onbedwingbaar.

Lees verder

Het helpt om te weten waar de sleutel zit

‘Na mijn scheiding was ik een tijd depressief. De huisarts schreef me Prozac en Seroxat voor, maar die hadden zulke sterke bijwerkingen dat ik ze niet meer wilde slikken.

Lees verder

overlevingsstand

Wat als je niet meer uit een overlevingsstand kan komen en allerlei klachten krijgt die jou een signaal geven maar die je niet herkent.

Dan kan je behoorlijk vast komen te zitten. Gelukkig kwam Charlotte op mijn pad en liep samen met mij, mijn proces mee. Heel mooi om te ervaren dat je jezelf weer kan vinden, dat je leert luisteren naar jezelf, dat je signalen herkent, dat je weet dat je moet handelen, dat jij je grenzen van mijlen ver, weer aan ziet komen en ook heel mooi; dat je voor je zelf kan kiezen…..Hoe sterk voel je, je dan….?!

Lees verder

leren loslaten, door te laten

Na een zoveelste rusteloze nacht én aansluitende dag vol gepieker, over onder andere die rusteloze nacht, besloot ik een mail te sturen naar Charlotte. Mogelijk kon zij me handvaten bieden, om meer te ontspannen en een vicieuze cirkel van verkramping te doorbreken? 

Ik hoopte in eerste instantie op een pasklaar advies, liefst strak samengevat op een A4’tje met dingen die ik concreet kon doen ter verbetering en verandering. Het zou perfect passen bij mijn doelgerichtheid en voorkeur tot controle.

Er kwam geen pasklaar advies, ook waren er geen afbakende tips. Wel sessies waarbij eenvoud centraal stond. Het waren die momenten, waarbij ik ervoer hoe ik geneigd ben om me direct op resultaten en duidelijkheid te richten. Hoe ik snel begin te controleren of die gewenste resultaten en duidelijkheid al in zicht zijn en hoe ik daarmee simpele dingen soms onnodig moeilijk maak en forceer, waardoor mijn streven het gewenste resultaat juist in de weg zit.

Door te ervaren hoe het is om iets vaker niets te doen, niets te analyseren, niets te moeten, te controleren, te willen of na te streven, merkte ik hoe er een beetje ruimte kan ontstaan. Ruimte voor ontspanning, voor vertrouwen, of gewoon ruimte, omdat dat goed voelt.  

Rationeel een vrijwel onhaalbaar uitgangspunt, want hoe voorkom je dat je ontspanning eveneens als doel en duidelijkheid gaat nastreven? Hoe voorkom dat je gaat nadenken óver de mate van ruimte en hoe dit dan voelt? 

Precies daar hielp en helpt het mij door mijn aandacht te (leren) richten op iets anders dan logica en ratio. De sessies bij Charlotte gaven me hierin inzicht en richting.

Bovenstaande is wat mij betreft geen kunstje. Eerder een soort uitnodiging tot mildheid en loslaten. Ook van het idee dat het leven zich laat vangen in resultaten of is te controleren middels een checklist. 

Ik heb besloten die uitnodiging aan te nemen en mijn kennismaking met Charlotte en haptonomie hebben daaraan zeker bijgedragen. 

Lees verder